Stavba, Obchod, Inženýring, Reality 12 let na rezidenčním trhu

I bílá kostka může být skvělé místo pro bydlení. Stačí dům lehce upravit

(uveřejněno v časopise Můj dům č.7/2009 a na idnes.cz 16.7. 2009)

Fasáda do zahrady obsahuje více prosklených ploch, které je však třeba dobře stínit

Elegantní dům v nové zástavbě v okrajové části Brna ukrývá svou hodnotu především uvnitř. Přesto v současné developerské produkci představuje i nebývale zdařilý stavební projekt.

Hlavní motivací pro stavbu domu byl pro mladou rodinu s malým synem únik z rušného centra do klidnější čtvrti, z nájemního bytu do vlastního bydlení.

Při hledání pozemku objevili na okraji starší obce, dnes již součásti Brna, novou developerskou výstavbu. Zaujala je výhodnou polohou i architektonickým charakterem.

"Ticho, výhled na pole a louky a zároveň škola a městská hromadná doprava za rohem, takovou konfiguraci dnes už téměř nepotkáte. Takže jsme příliš neváhali," svěřila se majitelka domu.

Červeně natřené krbové těleso vytváří protipól k jemným světlým barvám, které v interiéru převládají."Dalším argumentem ,pro' bylo kultivované prostředí s určitou nadčasovou perspektivou. Domy mají jednotný funkcionalistický výraz, vycházejí z obdobného základního půdorysu, ale nejsou stejné, celek vyznívá harmonicky, ale nikoliv fádně," říká spokojený pár.

Nevtíravý moderní styl a zajímavá členitost mladou rodinu oslovily natolik, že bez problémů opustila svou původní představu "klasického" domu se sedlovou střechou.

Komplex nízkopodlažních bytových objektů, řadových a solitérních rodinných domů pojali tvůrci jako jednolitý urbanistický celek. Rodinné domy vycházejí ze 4 základních půdorysů (dispozice 5+1 až 7+kk).

Do ložnice rodičů je vestavěna rohová šatna přístupná posuvnými dveřmi.Naši hostitelé si vybrali pětipokojovou variantu, která prošla na jejich přání dílčími změnami. Ke spolupráci na úpravách dispozice a řešení interiéru vyzvali brněnské studio Kyzlink, jehož práci znali z časopisů.

Změny pro život

Vnitřně je dům uspořádán v souladu s dnešními standardy – v přízemí se odehrává společný rodinný život, nahoře najdete soukromou zónu. Společný obytný prostor navazuje v podélné ose na zádveří, jeho součástí je i schodiště do patra, na jižní straně proniká do exteriéru, na dřevěnou terasu. Velká kuchyně, v projektu oddělená od obývacího pokoje stěnou, byla prvním impulzem ke změně.

Relaxační část obývacího pokoje designéři oddělili od schodiště policemi zavěšenými na ocelových lankách."Spojení obývacího pokoje s kuchyní jsme považovali za zásadní," vysvětluje majitelka. "Navíc původně plánovaná kuchyň byla pro naše potřeby zbytečně velká, část prostoru jsme proto využili na technickou místnost s pračkou a samostatným výstupem do zahrady. Uspořádání linky do tvaru U dává dostatečně velkou pracovní plochu."

V přízemí se na přání majitelů zrušil sprchový kout, přibyla dvojgaráž a v patře druhá koupelna, aby si děti i rodiče mohli při hygieně užít maximální soukromí.

Dispoziční změny se vyvíjely postupně, ruku v ruce s návrhem zařízení interiéru, estetika a tvůrčí invence se střetávaly s praktičností. Zkušenost ukazuje, že při stavbě rodinného domu jde o nejlepší způsob, jak můžete předejít situaci, kdy v koupelně nezbývá dost místa na umyvadlo nebo v ložnici neprojdete kolem postele (to se bohužel u některých projektů skutečně stává).

V ostrém poledním slunci vynikne plasticita rohového okna a kryté terasyTakto "přízemně prakticky" si počínali i velcí mistři minulého století, jako byli Adolf Loos, Ladislav Žák či Bohuslav Fuchs. Designéři Jan Kyzlink a Petr Pospíšil zohlednili oblíbené přírodní materiály a barvy klientů, zejména nadčasové dubové dřevo a jemné teplé barevné odstíny. Kladli důraz na zajímavou členitost a prosvětlení prostoru.

Například zavěšená knihovna, která nahrazuje část stěny mezi obývacím pokojem a schodištěm, tvoří originální interiérový akcent a příjemně uvolňuje a prosvětluje prostor. Vítanými a oceňovanými prvky se staly také na míru vyrobené výsuvné kontejnery pod schodištěm a šatna vestavěná do ložnice.

"Detailní a zodpovědné přípravě vděčíme za to, že po roce užívání nevznikla potřeba cokoliv měnit. Dům má pro nás optimální velikost, vnitřní členění i vybavení jsou zcela funkční a šité na míru našemu stylu života. Také zahrada o ploše necelých 700 metrů čtverečných nám zcela stačí k vyžití a nezatěžuje nás náročnou péčí," hodnotí majitelka domu.

TECHNICKÉ ÚDAJE

Zastavěná plocha: 120 m²
Užitná plocha: 188 m²
Konstrukce: základové betonové pasy, zdicí systém Porotherm, železobetonová stropní deska, železobetonové schodiště.
Výplně otvorů: okna a vchodové dveře dřevěné euro s izolačními dvojskly, předokenní plastové rolety, vnitřní dveře dýhované s obložkovými zárubněmi.
Vytápění: ústřední plynové, podlahové vytápění, podlahové konvektory, krb s krbovou vložkou.
Návrh a realizace stavby: Doming, a. s.
Dispoziční úpravy, návrh a realizace interiéru: Kyzlink s. r.

AUTOŘI

Jan Kyzlink, Architekt, * 1974

Absolvoval SPŠ stavební a Fakultu architektury VUT v Brně. Od roku 1995 vede architektonické studio KYZLINK, zabývá se designem a architekturou od studie až po realizaci, případně dodávku stavby na klíč.

Petr Pospíšil, Designér, * 1977

Vystudoval Strojní průmyslovou školu v Brně, v r. 2000 absolvoval Fakultu strojní VUT v Brně, obor průmyslový design. Praktikoval v Ateliéru Španihel, od r. 2000 působí ve společnosti Kyzlink. Vede architektonické studio, zabývá se architektonickými návrhy a designem nábytku.